Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт "Сервантес" показва съвременни испански комедии

Съвременни испански комедии ще покаже Институт "Сервантес" през февруари - едни от основните акценти от културната програма "Испания в България 2015". Тя се осъществява съвместно с посолството на Испания у нас. 

Първото голямо литературно събитие ще бъде гостуването на баския писател Бернардо Ачага. Спектакълът по Лорка "Изгубеното щастие или Елипсата на един вик" може да се види в театралната работилница "Сфумато". В средата на февруари е традиционният фестивал "Училищен театър на испански език“. Най-значимото събитие ще бъде изложбата на Пикасо в националната художествена  галерия.

Хайме Ермида, съветник по културните въпроси в посолството на Испания у нас, каза.

Ще бъдат представени негови оригинални литографии и скулптури. Произведенията ще бъдат предоставени от къщата музей на Пикасо в Малага и планираме да гостуват в София повече от месец.

Друг знаменит художник - Ел Греко, ще бъде представен с фотоизложба в Софийската градска художествена галерия. Участие на испански артисти в  международни музикални фестивали у нас и гастроли на именити танцьори, също са сред предстоящите интересни прояви. Хавиер Волдевиалсо, директор на института "Сервантес" за четенето на Дон Кихот през пролетта.

Ще се четат малки откъси на испански или на български език и по този начин отново да напомним за ценността на това произведение.

Културната програма ще се осъществи с подкрепата на испански фирми в България, включително и испански ресторант, защото организаторите искат българите да усетят Испания с всичките си сетива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!