Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят за първи път бронзов кръст-реликварий, върнат ни от Кипър

Снимка: БГНЕС

Бронзовият кръст-реликварий, върнат от Кипър на България, ще бъде отворен за първи път в Националния исторически музей. Възможно е в него да има свети мощи или други религиозни ценности. Това каза заместник-министърът на културата Бони Петрунова при предаването на три артефакта, изнесени нелегално от страната ни

Министърът на културата Вежди Рашидов получи от българския посланик в Кипър Христо Георгиев кръста -реликвари от 10-11 век и две сребърни от 19-ти. Културните ценности са били изнесени незаконно от страната ни през 2006 и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти в Лимасол.
Кипърския посланик Ставрос Августидис заяви:
Република Кипър и нейното население са много чувствителни, когато става дума за културно наследство, но особено когато тези предмети са част от историята на една много приятелски настроена страна. За нас е чест и повод за радост да можем да ги върнем на България.
Културните ценности бяха предадени на директора на НИМ Божидар Димитров за съхранение. В музея се пазят и картините, иззети от КТБ. По-нататъшната им съдба ще бъде решена от съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!