Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен

Снимка: БТА

Съдът в Хасково отказа да екстрадира Фриц-Жоли Жоашен по обвинението за отвличане на собственото му дете, тъй като българското законодателство не предвижда наказание за това. Французинът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари.

Френската държава обвинява Жоашен за участие в терористичната група на братята Куаши, извършили кървавия атентат в Париж.

По първата Европейска заповед за отвличане на детето Жоашен няма да бъде предаден на френските власти. Мотивите са, че това престъпление - извеждане на сина му зад граница, не е наказуемо по нашите закони. 

В България не познаваме престъплението отвличане на дете от родител с неговото съгласие, върху което той има пълни родителски права. Отделно от това има един списък в закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест от престъпления, за които не се изисква двойна наказуемост. В този случай българският съд е задължен да не преценява дали има престъпление в България, или не. Това престъпление не попада и в кръга от тези изброени подробно престъпления, обяснява прокурорът по делото Дарина Славова.

По втората Европейска заповед за екстрадиране на Жоашен заради тероризъм Хасковският окръжен съд даде тридневен срок, в който задържаният има право да се откаже от изявеното негово желание за доброволно предаване.

Той иска да си замине по най-бързия начин и там да изчисти името си, че не е свързан с "Ал Кайда" и с тези терористични групировки, които водят война срещу цял свят, каза адвокатът на Жоашен Ради Радев.

Фриц Жоашен отказа да говори пред журналисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!