Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Атанасовден

| обновено на 18.01.15 в 12:20
Днес православните християни почитат Св. Атанасий Велики. Той е бил Архиепископ на Александрия и няколко пъти е изпращан на заточение заради борбата си с ересите. Отец Кирил от столичния  храм "Света Неделя" разказва:

Църквата почита този велик Божий угодник  два пъти през годината - на 2-ри май, когато е денят на неговата кончина и на 18-ти януари, заедно с друг един велик Александрийски архиепископ - Св. Кирил Александрийски. Те двамата са спасили православието от двете ереси по това време - арианството и несторианството. Ние сме честити за това, че Св. Атанасий Велики е бил и в нашия град - тогава Сердика, по време на свикването на Сердикийския събор през 343-а година.

В народните представи Св. Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта, казват българите.
Според народната традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава безсмъртен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!