Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите излязоха с декларации за националната сигурност и съдбата на българското малцинство в Украйна

Снимка: БГНЕС
С декларации за националната сигурност и съдбата на българското малцинство в Украйна започна заседанието на парламента.

От Патриотичния фронт настояха президентът да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да бъдат разгледани проблемите, поставени от българското малцинство в Украйна.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов настоя правителството спешно да изработи и план за приемане на наши сънародници, търсещи убежище от военния конфликт. По думите в Украйна живеят над 500 хиляди българи.

Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава не трябва да гледа безучастно. Вече стотици наши сънародници се обърнаха към нас с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот. Възниква въпросът, готова ли е България да приеме изпадналите в беда наши сънародници. Трябва  ли да гледаме безучастно как загиват етнически българи в една безумна гражданска война, заяви Каракачанов.

От Парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че не трябва да се злоупотребява и да се буди неоснователен страх по отношение на сигурността на страната ни. Депутатът и бивш заместник-министър на отбраната Валентин Радев заяви, че армията ни е част от въоръжените сили на НАТО и са доказали, че са надежден съюзник.

Заявено беше, че още миналия септември е взето решение за създаването на Координационен център не само у нас, а и в Румъния, Латвия и Естония и това не е част от война, а част от отбранително планиране и ще подпомага координацията на многонационалната подготовка и провеждането на учения.

Оборудването на този център и неговият личен състав не могат да се използват за каквито и да е настапателни действия. Нашата позиция е, че кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път, чрез преговори, спазвайки принципите на териториалната цялост на страната и зачитане правата на всички украински граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Въпросът за бесарабските българи е от първостепенна важност за нас, заяви от трибуната Валентин Радев.

От ГЕРБ заявиха, че кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път. Подчертано беше, че съдбата на българите в Украйна е от първостепенна важност за правителството.

С декларация Реформаторския блок изрази тревога от опитите за дестабилизация в обществото.

България е пълноценен член на НАТО и изцяло разчита на неговите структури и организации за защита на своите граници и териториална цялост. Всяко манипулиране на общественото мнение с настройване срещу Североатлантическия пакт и неговите защитни функции, създава огромни рискове срещу националната сигурност на страната и е злонамерен опит да бъде пречупена ефективността на пакта през разколебаване на позициите на един от членовете, заяви в декларация Найден Зеленогорски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!