Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е голямата Задушница преди Великия пост

| обновено на 14.02.15 в 12:16
Снимка: Дарина Григорова
Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който започва на 23-и февруари. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ православните извършват помен в памет на мъртвите. Близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". Приготвя се "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В храмовете се отслужват панихида за покойниците.

В Митрополитската катедрала "Света Неделя" в София миряни раздаваха варено жито, вино и плодове за помен на починалите си близки хора. Житото символизира възкресението след смъртта, а виното христовата кръв, която умива вярващите от греховете. Това напомни на дошлите в храма отец Кирил:

Това ние правим, понеже имаме дълг да се молим за нашите починали, тъй като те сами за себе си не могат да се молят. Има велик християнски оптимизъм, думи на Нашия спасител, че Бог не е бог на мъртви, а на живи.

Според отец Кирил, окончателното определение съдбата на човека, съобразно живота му и делата му на земята, ще бъде в края на вековете при второто христово пришествие. Църквата затова се моли за починалите от векове с вяра свои чеда и е определила нарочни дни за това - съботите - в спомени за Великата събота преди Възкресение и Задушниците, каквато е тази, пред Великия пост.

Надгробно е риданието творяща песен, Алелуя!, Т.е. нека нашият плач за починалите с вяра в Бога да бъде алелуя, т.е. хвалете Бога!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!