Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ненчев ще разговаря за ремонт на българските МиГ в Полша

Николай Ненче
Снимка: БГНЕС

Въпросът с ремонта на изтребителите МиГ-29 ще бъде обсъден по време на посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев в Полша. Сред темите на разговорите ще е и темата за общи инициативи в рамките на НАТО. 

Още в началото на мандата Ненчев каза, че Полша е един от вариантите, където могат да бъдат ремонтирани четири от изтребителите, а въпросът за това е спешен. Договърт с руската страна изтича само след седем месеца. Заради геостратегически причини България не дава сигнали, че ще го поднови с руската страна. Въпросът пред министерството обаче е и дали договорената цена ще бъде достатъчно приемлива на фона на очаквани проблеми с бюджета за отбрана и заявката на финансовия министър, че няма да има повече актуализация на бюджета. 
С колегата си от Полша Ненчев ще обсъди и плана за действие за готовност на НАТО. България и Полша са сред държавите, където ще има командни центрове на Алианса. Ненчев ще посети и Латвия за неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!