Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN: С близо 7% трябва да поскъпне токът за бита в Югоизточна България от 1 юли

Снимка: БГНЕС

Според изчисления на EVN токът за бита в Югоизточна България трябва да поскъпне с близо 7% от 1 юли.  Прогнозата е направена обаче при сега действащите цени на НЕК и производителите, каза един от директорите на EVN Калина Трифонова:

Разбира се, това е нашата експертна оценка, която показва какво трябва да бъде, за да имаме качествено снабдяване. Всеки клиент напоследък иска все по-високо качество. Претенциите са наистина да няма спиране, да няма прекъсвания, дори когато има аварии, дори когато има кризи, каквито напоследък зачестяват поради метеорологичните условия. Въпрос на регулатора е да прецени какво точно да включва в цените, как да балансира различните дружества и необходимостите от инвестиции и вече  да започнем да излизаме от социалната функция на енергетиката, която тя изпълнява през последните години.

При скок от 7% сметката на едно средно домакинство би се увеличила с около 3,50 лева на месец. От компанията предвиждат също близо 25% от малкия бизнес, който работи с ток ниско напрежение, да излязат на свободния пазар.

От ЧЕЗ и "Енерго про" посочват, че ценовите им заявления ще са такива, че да покриват разходите им и да намалят загубите от продажбата на ток. От НЕК също не дават конкретна прогноза за промяната в цените на тока.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!