Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът иска възрастта за пенсия да нараства с 6 месеца годишно

Заместник-министър Николай Николов
Снимка: БГНЕС

Бизнесът поиска възрастта за пенсиониране да нараства с по 6 месеца годишно. Правителството и синдикатите обаче са против. Те не приемат и предложението да бъде премахната втора категория труд, което работодателските организации мотивират с подобрени, според тях, условия на труд в рискови производства. 

Съветникът по пенсионната реформа в министерството Николай Николов обясни:
Едно такова рязко увеличаване на възрастта натоварва едно и също поколение да понесе тежестта на реформите.
В общото си становище бизнесът поиска да няма работещи втора категория труд. Идея,  която също се отхвърля категорично. И сега ако има подобряване на условията на труд на дадено работно място, то може да бъде извадено от списъка на втора категория с искане до управителя на НОИ, поясни Николов. 
До края на месеца социалното министерство ще внесе пакета от промени с цел стабилизиране на пенсионната система, но от сега е ясно, че и друго настояване на бизнеса, държавните служители сами да плащат вноските си не се приема като рационално. 240 милиона лева ще трябват за увеличаване на заплатите, за да не бъдат ощетени държавните служители.
Няма никакъв смисъл, защото парите и за вноски и за заплати на държавните служители идват от бюджета, добави Николай Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!