Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионните фондове готови да инвестират в магистрали при гарантирана доходност

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Частните пенсионни дружества могат да инвестират част от активите си  в изграждането на отсечки от автомагистрали, но при гарантирана доходност минимум 5 на сто, стана ясно на дискусия по темата. Вицепремиерът Ивайло Калфин не вижда законодателни пречки фондовете да инвестират чрез консорциуми, но няма как държавата да гарантира техните приходи:
Те очакват, че държавата ще даде гаранции. Това донякъде нарушава правилата европейските, в които да се гарантира печалба, на който и да било частен инвеститор, те се явяват като частни инвеститори. Но най-добре е да се приеме нещо, за което готви промени в закона Комисията за финансов надзор, това са така наречените "мултифондове", което означава едно дружество, което управлява пенсионен фонд да даде различни инвестиционни опции с по-висок или с по-нисък риск. Могат да се включат и подобни инструменти, свързани с инфраструктурата и всеки преценява какъв риск би искал да поемат парите, които се натрупват за пенсия.
Калфин съобщи, че идната седмица заедно с финансовия министър Владислав Горанов ще оформят пакет от промени и ще го предложат за окончателно обсъждане преди внасянето му в Народното събрание: 
Това, което ще включва, са елементите, които бяха подробно свързани на пенсионната реформа, свързани с възраст, стаж, различна стъпка за изравняване, осигурителни вноски, съотношението между частни пенсионни фондове и НОИ и плащанията от тях на схемите. Тези елементи ще ги има. Най-вероятно ще има различни варианти и до края на месеца се надявам да потърпсим тази формула, която би била най-приемлива. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!