Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености за бъдещия енергиен съюз

Снимка: БГНЕС

България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености по отношение на бъдещия енергиен съюз. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който очаква страната ни да получи и финансова подкрепа за интерконектора с Гърция.

По най-спорния въпрос, дали Европейската комисия да има контрол над газовите договори на страните-членки и с държави извън Съюза, е бил намерен необходимият баланс,  смята Бойко Борисов: Държавните договори ще се обявяват пред Европейската комисия, частните - между частни компании, до нивото на търговската тайна.

Контролът "Брюксел" на този тип договори е в интерес на страната ни, ако обществените поръчки за "Южен поток" бяха проведени според правилата, нямаше да се стигне до сегашната ситуация, каза още Борисов: България е пример за борба с корупцията, пък и с желание да има прозрачност по всички договори, затова ние ги подкрепяме с две ръце.

По повод постигнатото снощи съгласие икономическите санкции срещу Русия да отпаднат едва когато е налице пълно прилагане на споразумението от Минск, Бойко Борисов коментира: Рабира се, не сме доволни от това, че продължава конфликтът и санкциите ще продължат до момента, до който вече няма жертви и се оттеглят и двете страни така, както е подписано споразумението.

Българският министър-председател съобщи, че бил сред недоволните, както и че поредната среднощна среща за спасяването на Гърция е била проведена в тесен формат без участието на всички държавни и правителствени ръководители: България е пряко заинтересована да знае какво и да участва, ако щете, в процеса в Гърция. Над три процента от нашия банков сектор са гръцки банки. Не ви ли интересува те в какво състояние са?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!