Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 2% паднаха лихвите по депозитите в евро

Лихвите по евровите депозити паднаха под 2%, сочат данните на БНБ. Продължава общата тенденция на спад на цените на заемите, въпреки че при някои видове кредити се вижда минимално поскъпване на месечна база.

Намаляването на доходността при депозитите изпреварва поевтиняването на лихвите при заемите. За първи път лихвите по евровите влогове падат под 2%, а при левовите се задържат минимално на това ниво. И докато при влоговете - и в лева, и в евро, лихвите намаляват с повече от 1,5% през февруари спрямо година по-рано, при потребителските кредити спадът е с малко над процент при заемите в лева и под процент при заемите в евро. Подобни са и показателите при жилищните заеми.

През февруари спрямо януари тенденцията при депозитите е аналогична, като месечните спадове са с по-малко от половин процент. Като цяло лихвите при потребителските кредити в лева се движат под 11 на сто, а в евро - около 8,4 на сто. При жилищните заеми цените в лева и евро са много близки - около 7 %, като левовите кредити са малко по-евтини. Именно при жилищните заеми в лева обаче се наблюдава минимално повишение на лихвата през февруари спрямо месец по-рано. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!