Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Близо 105 млн. лева доплащания получават над 40 хиляди тютюнопроизводители

Снимка: БГНЕС

Над 40 хиляди тютюнопроизводители трябва да са получили парите си от националните доплащания за произведена продукция. Снощи близо 105 млн. лева са били преведи по сметките им, съобщи земеделският министър Десислава Танева след среща с премиера Бойко Борисов. С министър-председателя разговаряха и браншовите организации на животновъдите и тютюнопроизводителите. Министър Танева и турският ѝ колега са договорили да бъде отворена границата за износ на живи животни.

Министър Танева е дала уверения на турската страна, че ще се изпълнят всички условия, за да се отвори границата и българските животновъди да започнат износа, който не се прави от 25 години:

Дезинфекционните площадки на границата да бъдат премахнати и да бъдат отваряни заедно от двете страни тогава, когато двамата главни ветеринарни лекари на страните се споразумеят, че има необходимост от това. Да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европа, като съкратим времето на обработка и оптимизираме фитосанитарните такси.

Владимир Алексов от Асоциацията на износителите на живи животни и месо обясни ползата от договорената мярка за българския пазар: Нашето животновъдство е в упадък, защото няма високи изкупни цени. В Турция с тези високи изкупни цени ще се засили интересът към животновъдството в България.

Премиерът Бойко Борисов е договорил разхлабването на режима в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган: Едно теле или едно агне има свойството да расте, и ако не се изнесе навреме в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен. Тогава тези хора няма какво да го правят. Това не е нещо, което да може да изчака във времето или да не изчака.

През април вероятно ще започне и износ на животни за платежоспособните пазари, обеща Борисов: Сега в момента българите изнасят само за Албания, на най-ниската цена в света.

За тютюнопроизводителите и отпуснатите 105 млн. лева, премиерът обясни, че средствата са осигурени въпреки тежката финансова ситуация: Много важно е да се знае, че сме направили така, че тези, които са най-дребните, да получават най-много пари. Знаете, това са 40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони. Не сме ги делили нито на християни, нито на мюсюлмани.

Тютюнопроизводителите са доволни от диалога и договорката за разпределението на средствата и спират протеста: На този етап не са необходими никакви протести и ние виждаме, че от тук нататък нещата трябва да продължат точно по такъв начин, както се случиха нещата сега. Това е може би пример за управление на държавата, обясниха тютюнопроизводители.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!