Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха партии или коалиции с еднакви имена да не могат да бъдат регистрирани в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Партии или коалиции с еднакви имена няма да могат да бъдат регистрирани в ЦИК, това прие парламентът с промените в Закона за политическите партии.

Промените в Закона са внесени от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители. С предлаганото допълнение се цели да бъде отстранена възможността на партии в процес на регистрация да извършват кражба на наименования на съществуващи коалиции от партии. По сега действащата нормативна уредба няма пречка една нова партия в процес на регистрация да вземе наименованието на съществуващата коалиция от партии, с което последната е участвала в последните парламентарни избори. Без дебати мнозинството прие, че се допуска повтаряне на наименованието, части от него или абревиатурата на коалиция от партии, регистрирани в ЦИК за участие в последните проведени избори за народни представители.

Депутатите разместиха и програмата си за утре, като на последно място поставиха дебатите за проекта за решение за признаване на геноцида над арменците в османската империя. Вносителите на проекта, депутатите от "Атака", възразиха срещу направената промяна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!