Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети пореден път в столицата се провежда кампанията „Книги за смет“

| обновено на 26.04.15 в 11:24

За трети пореден път в столицата се провежда кампанията „Книги за смет“. Участниците ще получат ново издание на едни от най-обичаните класическите приключенски творби срещу предаден килограм пластмаса.

Кампанията започна преди ден в Пловдив, днес се провежда в София, а следващите дни продължава в Плевен и Бургас. „Върнете пластмаса, вземете книга!“ е мотото на кампанията тази година. 

В столицата локациите са две -  пред паметника на Съветската армия и пред един от софийските молове срещу предаден килограм пластмасови отпадъци ще се подарява литература. 

Срещу предаден килограм пластмасови отпадъци се подарява литература, обяснява Симеон Василев, ръководител проекти във фондация „Кредо бонум“, която е организатор на инициативата:

Хората са няколко стотин, както всяка година. Винаги това ни изненадва, защото опашката започва все по-рано и по-рано. Тази година започна още в 8 часа.

Сред избраните заглавия са: „Магьосникът от Оз“, „Приключенията на Том Сойер“ и „Дивото зове“. В „Книги за смет“ ще бъдат включени още романа „Пътят към Сантяго“ на Момчил Савов, приказки на Андерсен и книги, посветени на астрологията и здравето, като например беседи на Петър Дънов. 

Какъв тип отпадъци може да занесете за рециклиране - пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши, найлонови торбички. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди и авточасти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!