Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС: Парите за отбрана за 2015-а няма да бъдат увеличени

БСП и партия "Атака" не подкрепиха днешните решения

| обновено на 27.04.15 в 14:19
Снимка: БГНЕС
Армията няма да получи допълнителни пари за тази година. Увеличаването на бюджета за отбрана ще започне от догодина, докато постепенно стигне 2 проценат от Брутния вътрешен продукт. Това реши Консултативният съвет за национална сигурност, който обсъди при президента състоянието на въоръжените ни сили.и перспективите за развитието им при динамично развиващата се среда на "Сигурност". Припомнено беше, че на срещата на върха на НАТО миналата година държавите от Алианса, сред които и България, се ангажираха да не съкращават инвестициите за отбрана и до 2024-та година всяка страна - членка да има бюджет за отбрана 2% от БВП  като 20% от тях са за инвестиции в модернизация.  След Консултативния съвет стана ясно, че заради извънредни разходи тази година парите за отбрана няма да бъдат увеличавани.  Президентът Росен Плевнелиев обобщи препоръките: 


Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014-а година и плавното му увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015-а година, отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината. 

Правителството трябва да внесе в парламента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили. Въз основа на този документ МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

Радан Кънев от Реформаторския блок оцени положително диалога на заседанието.

Скандали нямаше. Имаше изключително конструктивен диалог, който доведе до едно балансирано и много разумно решение, основано изцяло на предложенията на министър Ненчев за стабилизиране на българските отбранителни способности.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт подчерта, че експериментите в армията трябва да приключат.

Съкращаването на състава на въоръжените сили,  закупуването  на техника, примерно, фрегати, за какво са ни. Дайте да ги дадем на Министерство на транспорта, поне да правят туристически круизи, защото те нямат нито ракети, нито оборудване да водят военни действия. Така че или армията трябва да бъде закрита и да остане тук почетната рота да марширува, да посреща и изпраща президенти, или трябва да помислим сериозно за армията. 

Увеличаване на бюджета за отбрана ще започне от следващата година, потвърди военният министър Николай Ненчев: 

Тази година ще бъде вероятно последната година, в която ще постъпим по този начин. От следващата година ще започне увеличението на бюджета така, както е прието на срещата в Уелс.

Решението да не се отпускат допълнително пари за армията тази година премиерът Бойко Борисов обясни с много по-важни приоритети:

Първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. За 2016-а с парите, които събираме НАП и Митниците - доста повече, и от всички мерки, които сме взели в борбата с корупцията и контрабандата ще осъществим и тази реформа в армията. Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение. Все едно са купували риболовни траулери. Или са купували вертолети, които нямат никакво  въоръжение и сега всичко да ни се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. Затова 2015-а е нулева, от 2016-а нагоре до 2024-та ще влезнем в рамките. Всички в НАТО знаят. Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3,5 милиарда сега.

БСП не подкрепя решението на КСНС. Според лидера на социалистите  Михаил Миков докладът на министър Николай Ненчев е пресилен, за да се оправдае исканото увеличение на разходите за отбрана:

Предвиденото постепенно увеличение на процента от брутния вътрешен продукт на страната, не държи сметка за други сектори, които са изключително важни и едно предварително залагане на Консултативен съвет на увеличение като процент от Брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана не държи сметка за другите сектори, които също се нуждаят от сериозни средства. Такъв подход за нас е крайно неприемлив.


От партия "Атака" не подкрепиха днешните решения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!