Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска да бъде създаден център за борба с тероризма към Европол

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме

Европейската комисия предлага да бъде създаден специален център за борба с тероризма в рамките на Европейската полицейска служба - Европол. Антитерористичните мерки са на първо място в представения днес от комисията план за вътрешната сигурност, който трябва да се превърне в общоевропейска стратегия.

Той не предлага нови механизми или инструменти за справяне с предизвикателствата, а по-скоро реално използване на съществуващите. На първо място сред тях са по-доброто сътрудничество и по-бързия и ефективен обмен на информация между службите на различните страни - област, в която, според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, има да се направи още много.

Все още има недоверие и резервираност към по-близкото сътрудничество трябва да променим културата и начина на действие на нашите правоприлагащи органи, каза той.

Европейският съюз смята не само да се бори с терористите, но и да открива и отстранява причините за радикализиция и екстремизъм акцентът тук ще е върху образованието и заетостта.

Веднага след борбата с тероризма Еврокомисията поставя мерките срещу организираната престъпност и киберпрестъпленията. Те все по-често са свързани и се подхранват взаимно, затова финансите им стават цел номер едно за службите в Европа, обясни Франс Тимерманс.

Мръсните пари са горивото, което движи всички тези престъпни дейности, допълни Тимерманс.

Трафикът на хора също е сред акцентите в документа, който се очаква да бъде одобрен от Европейския съвет през юни и да стане общоевропейска стратегия за следващите 5 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!