Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават се условията за участие в програмата за саниране

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Правителството улесни условията за участие в националната програма за саниране. Според промените в програмата ще могат да се включат и сгради с по-малко от 36 апартамента, ако те са строени преди 1975-d година и са в лошо конструктивно състояние. Ако зданията имат повече от шест входа, при липса на съгласие от живеещите във всички секции, обновяването ще може да започне само в част от тях. За саниране ще може да се кандидатства и когато обитателите в някои апартаменти не са се съгласили, като ще се търси подходящо конструктивно решение.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова прогнозира, че до септември одобрение за обновяване ще получат 2 хиляди сгради и предупреди, че това ще доведе до проблеми:

Това респективно означава, че голяма част от ресурса вече ще бъде реално блокиран в тези сгради, защото и средната стойност на тези сгради, говорим при средно три входа, от 8 етажа, три апартамента на етаж и стойността варира с абсолютно всички мерки конструктивно укрепване, енергийна ефективност, между 450 и 580 хиляди лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!