Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи за деца ще се изплащат само при адекватни грижи

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Правителството прие промени в Закона за семейните помощи, с които се насърчава отговорното родителство и част от помощите ще се дават само при адекватна грижа за децата.

Социалният министър Ивайло Калфин разчита парламентът да ги одобри:

Има девет вида плащания, свързани с майчинство и с деца. Свързано е с разширена преценка на социалните работници за отпускане на средствата в натура тогава, когато трябва да са насочени към децата и към грижата за тях. Така доста по-затегнати са изискванията, свързани с това децата да не бъдат изоставени. Родители, които изоставят децата си няма да получават такива помощи. Подпомагат се тези, които пък осиновяват изоставени деца и се създават доста повече инструменти, които насърчават родителите да пращат децата си на училище - загубата на средства е доста по-значителна, отколкото сега, ако децата им не ходят на училище.

На 12 май Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди пакета от промени в пенсионната система, съобщи Калфин. И до момента няма пълен консенсус по предложенията за повишаване на пенсионната възраст и осигурителните вноски.

Кръг от консултации ще имат и партиите в Народното събрание:

Не съм видял някой, който да отхвърля всички мерки, но съм видял такива, които заради една или две мерки казват, че не биха подкрепили реформата. Ще се опитам да внуша и да покажа, че ако възразяваш по нещо, може да не го подкрепяш него, но това не означава да не подкрепиш цялата промяна. Не бих искал да цитирам факти, преди да е започнала процедурата в парламента. Моята надежда е, че ще намерим максимално широка подкрепа. Нека да видим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!