Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ празнува на 1 май, но без шествие

Снимка: БГНЕС

На 1 май се отбелязва Международният ден на труда и работническата солидарност. Така се почита първата в историята обща стачка, организирана на този ден в Чикаго през 1886 година. Тогава, с искане за 8-часов работен ден, на улицата излизат над 300 хиляди работници. 

У нас 1 май е празник и на КНСБ. Синдикатът обаче няма да организира свое шествие и митинг за празника, за да се разграничи от политическия привкус на отбелязване, патент на левите партии и движения у нас. 

От синдиката напомнят, че тази година се навършват 110 години от началото на организираното работническо движение у нас. От КНСБ подчертават също, че през последните години пропастта между бедни и богати става все по-голяма и заплашва да срине социалния мир, а политиката на строги икономии в отговор на икономическата, финансовата и дълговата криза е провалена. Резултатът - 50% от населението у нас е в риск от бедност и социално изключване. 

Всеки трети работник работник е ниско платен, всеки четвърти младеж, завършил образование, не намира работа. 2/3 от възрастните мизерстват с пенсии около и под официалната линия на бедност. В официалната позиция на координационния съвет на синдиката, посветена на празника, се заявява, че категорично ще продължи борбата за социална пазарна икономика и за капитализъм с човешко лице, както и за справедлив и достоен труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!