Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" иска възстановяване на военно-промишления комплекс у нас

Снимка: БГНЕС

Партия "Атака" настоява да се възстанови военно-промишленият комплекс у нас. Илиян Тодоров, който е и член на парламентарната комисия по отбрана, цитира данни от доклада на министъра на отбраната за състоянието на въоръжените сили. 

В доклада на военния министър се казва, че трябва да се премине към съвместен модел на въздушна охрана с други членки на НАТО. Отчетено е, че бойната подготовка се провежда при силно занижени нормативи, а числеността на военните ни сили е намалена многократно. Илиян Тодоров коментира, че въпреки че военният министър е запознат с колапса на българската армия, преди дни е заявил, че има намерение да свали и цялото съветско въоръжение от армията ни. Илиян Тодоров даде за пример състоянието на друг съюзник на НАТО Полша.

Може ли да отговори как една държава като Полша, която е член на НАТО, разполага с огромно съветско въоръжение и не смята да го сваля от въоръжените си сили? Същата е ситуацията в държави като Хърватска, Румъния, Словакия, Словения и редица други, които преди това бяха членове на Варшавския договор. В момента на въоръжение в полската армия, която е член на НАТО, има на разположение около 250 съветски танка Т-72, заяви Тодоров.

От "Атака" заявиха, че четирите милиарда лева, за които се говори, че ще бъдат за модернизацията на нашата армия, ще отидат за закупуване на американски изтребители втора и трета ръка, а смяната на съветското въоръжение с американско, ще замени една зависимост с друга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!