Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрабандата и източването на ДДС нанасят най-големите щети на бюджета

Снимка: БГНЕС
Контрабандата и източването на ДДС нанасят най-големи щети на бюджета, като заради това се губят над 2,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от дискусия в парламента на тема "Финансиране на  организираната престъпност. Институционални мерки за въздействие".

В специален доклад на Центъра за изследване на демокрацията се посочва, че основен елемент в битката с организираната престъпност е прекъсването на финансовите й потоци, което не може да бъде еднократен акт.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че стратегията трябва да се основава на подобряване на закона и организационните мерки:.Ефективната борба е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета.

Тема на  дискусията станаха и заловените на ГКПП "Капитан Андреево" камиони с нелегални цигари, но беше посочено че България е по-скоро транзитна страна.

Български патент е вече и схема, по която и легални производители на цигари успяват да продадат на пазара цигари без бандерол и без плащане на акциз.

Този български производител достигна рекордни нива миналата година. Той контролираше около 70 процента от пазара. Сега имаме драстичен спад на неговите продажби след като Агенция "Митници" и МВР застанаха пред входовете на тези български цигарени фабрики
, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Примерите с търговията на канабис сочат, че  при инвестиция  в размер на 20 хиляди лева, фермерът получава заплащане в натура половината от реколтата, а на финала калкулираната печалба е 250 хиляди лева за организатора на схемата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!