Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан оспори в съда глобата за предизборна агитация на майчин език

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан оспори в съда наложената му глоба от 2000 лева за предизборна агитация на майчин език. Той заведе иск в Районния съд в Момчилград срещу наказателно постановление на областния управител на Кърджали за това, че на предизборен митинг миналия септември е говорел на език, различен от българския. На първото заседание по делото Лютви Местан се яви с адвокат. Присъстваше и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева.

В съда Местан застъпи тезата, че по-голямата част от речта му е била на български, използвал е фрази на майчин език като сентенции.

Според Местан ЦИК няма ясни критерии кога се използва друг език и посочи, че не са наложени глоби на европейски политици, говорили на английски в предизборната кампания.

Заседанието съвпадна с честванията в Джебел на майските събития отпреди 26 години. Пред събралите се Местан определи делото като делото на своя живот.

Знаете ли къде се случва това – в демократична България, осма година член на ЕС, е престъпление да говориш на майчиния си език, посочи Местан.

Според него има внушения, че ако се разреши на ДПС да използва майчин език, събитията от Западните Балкани ще се пренесат у нас.

Не само че няма оръжие в ръцете ни. Не само че няма камък в ръцете ни. Единственото нещо, което държим, е цветето като символ на толерантността и любовта, с които отговаряме и ще отговаряме на омразата, каза Местан.

Съдът ще се произнесе по казуса до един месец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!