Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за пенсионната реформа

Борисов: Компромисите няма да променят планираните повече приходи в общественото осигуряване

| обновено на 20.05.15 в 13:44
Правителство, работодатели и синдикати постигнаха съгласие по параметрите на пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Правителство, бизнес и синдикати постигнаха принципна договорка по параметрите на промените в пенсионната система.

На лидерска среща преди заседанието при премиера Бойко Борисов до последно са изчиствани детайли по пакета от промени, за да получи той подкрепа от бизнеса и синдикатите. Последното отвоювано е за миньорите. Те ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация, но няма да имат право, както досега, да се върнат отново в мината и да взимат едновременно заплата и пенсия.

Компромисите обаче няма да доведат до промяна на планираните повече приходи в общественото осигуряване, отбеляза Бойко Борисов:

На никой не му е приятно синдикалист да отиде и да каже: Вдига ви се пенсионната възраст. На никой работодател не му е приятно да каже: Вдигаме ти вноските. А в същото време бюджетът на държавата всяка година, знаете, по колко милиарда дофинансира НОИ. С една дума, аз не считам даже, че трябва благодарности да се изказват, просто всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект. Например, за индустриалците и миньорите. Че трябва да останат тези, които са под земята на по-ниска пенсионна възраст, само че ние няма да допуснем и този компромис, който до момента го има - да се пенсионира и след това пак да отива да работи миньор и да взима заплата и пенсия. Сиреч, във всички отстъпки има и от двете страни или от трите страни.

В сектор "Сигурност" пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години, така че работещите там да се приравнят на първа категория труд, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин:

В допълнителните разпоредби се изисква от ръководителите на тези ведомства, които се пенсионират по чл. 69, това е т.нар. "сектор "Сигурност", да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност и риск. След като се появи тази разбивка, ще отворим допълнителен разговор, но към момента, доколкото го нямаме това нещо, остава вариантът, който предложихме в началото.

Половин милиард лева повече ще постъпят до края на 2018-а година във Фонд "Пенсии" от това, че вноската ще се увеличава с по 1% през 2017-а и 2018-а година. Бизнесът приема този ангажимент.

Димитър Бранков
от Българската стопанска камара обаче обяви, че се очакват още решителни стъпки в реформата:

Реформиране на системата за инвалидните пенсии, тъй като там са и най-големите течове в системата. Сериозни стъпки за промяна на критериите и прекатегоризация на труда на всички категории осигурени лица, които имат права за ранно пенсиониране.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че след 10 години размерът на пенсиите ще нарасне с минимум 40%.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" поиска политическите сили в Народното събрание да приемат постигнатия баланс:

На нас не ни се иска този баланс, който ние постигнахме, да стане обект на безпринципна политическа търговия в Народното събрание. Ние имаме намерение да проведем спешни срещи с всички парламентарни групи, особено с тези, от които зависи взимането на това решение, с категоричното настояване да запазят тази уговореност, която е постигната тука, такава, каквато е, и да дадат ход на развитието на пенсионната система по-нататък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!