Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет парламентарни партии официално отказаха да ползват тролове

Снимка: БГНЕС

Пет парламентарни партии официално се отказаха да ползват тролове и подписаха декларация за чисто киберпространство. Така от Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП - лява България, Патриотичния фронт и Българския демократичен център декларираха, че няма да използват умишлено платени коментатори в интернет.

Депутатите от петте парламентарни групи се обединиха около създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на българите. Те се зарекоха, че няма да плащат на коментатори, партийно и фирмено организирани, за да разпространяват в интернет заблуди и клевети, да насаждат омраза или да правят манипулативни внушения спрямо политически опоненти.

Инициативата е на депутата на реформаторите Антони Трънчев, който определи декларацията като:

Първата стъпка за преборването на този проблем. Това в никакъв случай не е нещо, което свършва днес.

От името на ГЕРБ Георги Георгиев предложи още една стъпка напред - да се подпише подобно споразумение и с международна организация, която да бъде арбитър и да следи как политиците спазват поетите в документа ангажименти.

Много често ние сме тези, които ставаме обект на клевети и насаждане на някакъв излишен конформизъм. В абсолютна полза на всички страни е в публичния процес да се еманципираме от подобни практики.

Димитър Делчев от реформаторите коментира точно срещу какви явления ще се борят: 

Клевети и обиди, които подлежат на наказание по Наказателния кодекс, когато те се разпространяват през интернет и през интернет форуми, хората, които стоят зад тези обиди и клевети, не могат да бъдат установени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!