Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната и командирът на ВВС ще говорят пред комисията по отбраната за военните самолети

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев и командирът на ВВС генерал Румен Радев ще обяснят пред парламентарната комисия комисията по отбрана каква е готовността на военната авиация да изпълнява националните и съюзните си задължения.

От няколко седмици между министъра и командира на ВВС тече остър диалог. Генерал Румен Радев разкритикува министерството, че се бави с решението дали да бъде удължен ресурсът на руската техника, докато военният министър Николай Ненчев настоява България да приключи със зависимостта си от Русия в това отношение.

България ползва руски изтребители, чийто ресурс изтича през септември. От министерството първо казаха, че ще търсят възможност за ремонт в Полша, след това министърът обяви, че му е искан подкуп на стойност 80 милиона лева, а накрая обясни, че е възможно руснаците да ремонтират само два самолета за 24 милиона лева. Генерал Румен Радев пък обяви, че сега България сама поддържа ресурса на изтребителите си. Другият вариант е ВВС да спрат да охраняват българското небе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!