Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжда доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната за 2014 година. В него се посочва, че основната тенденция е намаляване на финансирането за отбрана, като данните показват, че разходите към брутния вътрешен продукт са намелели от 2,3 процента до 1,35 на сто. 

От дебатите до момента става ясно, че се очаква повечето от парламентарните групи да подкрепят доклада, но с уговорката, че трябва да се правят реформи. В документа се заявява, че страната ни е изправена пред предизвикателството да се търсят нови пътища за изпълнението на мисии и решаването на отбранителните задачи. Независимо от продължителния финансов недостиг и критичното състояние на въоръжените сили и бойната техника българските въоръжени сили са в състояние да изпълнят възложените им мисии и задачи с известни ограничения. Това обаче се постига с цената на допълнително натоварване и рискове за живота и здравето на личния състав. От ГЕРБ заявиха, че документът е повече експертен и реален.

Докладът е заслуга на политическото ръководство на основа на професионалното и експертното ръководство на Министерство на отбраната. Действително е експертен, почти липсват политически нюанси в него. Аз лично мисля, че това е добре, каза Владимир Тошев.

Орязаните средства за отбрана, депутатът от АБВ Михо Михов представи образно така: В абсолютни стойности обаче разходите за отбрана са само 117 лева или 60 евро годишно на глава от населението, което е пет и повече пъти по-малко от средните стойности измежду съюзниците ни от Алианса.

От БСП определиха доклада като обективен, но депутатът Ангел Найденов отчете: През 2009 година имаме най-значителното намаляване на средствата за отбрана с 40 процента. Всъщност говорим за основната причина, водеща и до един от основните изводи в настоящия доклад и това е за ерозия на отбранителните способности, до засилваща се несигурност, намаляваща защитеност и степен на гарантираност на военната, респективно националната сигурност на отбраната.

ДПС ще подкрепят доклада, каза Янко ЯнковНие ще го подкрепим с болка и с тягостното чувство, че подкрепяйки го, сме наясно с реалното състояние на отбранителния сектор. Докладът е недостатъчно критичен, дори на места нереално оптимистичен. Ние не можахме да постигнем политически консенсус в най-основния елемент от националната сигурност – отбранителния сектор.

Депутатът от ПФ Милен Михов добави, че докладът е честен и отразява степента на отбранителните възможности на армията ни. Той обаче подчерта, че са нужни нови реформи: Ние отново повдигаме въпроса за реформа във въоръжените сили и за възстановяване на задължителното военно обучение. Възстановяването на задължителното военно обучение в познатите ни от партньорските държави форми е съобразено с финансовите възможности на страната и това може чрез едни поносими финансови разходи да осигури едно добро развитие на военния потенциал.

Дебатите продължават.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!