Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ търсят широка подкрепа за промените в Конституцията, които вероятно ще бъдат внесени в петък

| обновено на 21.05.15 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Вероятно в петък депутати от мнозинството ще внесат конституционните промени, засягащи съдебната реформа. Народните представители от ГЕРБ все още събират подписи с намерението да има максимално широка подкрепа за стартиране на процедурата. Вече са събрани над сто подписа за започването ѝ.

За да бъде осигурена по-широка подкрепа, са били направени компромиси с първоначалните намерения на правителството за промени в Конституцията, обяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Той обеща в началото на следващата седмица да публикува проектозакона за съдебната власт:

Знаете, че започна целият процес след разговор с тримата големи, така че сме търсили подкрепа, което неизбежно води до компромис от всички страни. Вижте, всяка политическа сила ще може в процеса да прави свои допълнения. Аз затова казах, че ги приканвам да мислят по-скоро не затова как  не им харесват тези предложения, а как наистина да работим за тяхното надграждане и развиване, така че да имаме една истинска реформа. 

По отношение на разделящия юристите въпрос дали обикновено или Велико народно събрание може да реши въпроса за разделението на ВСС на две колегии, Иванов обясни: Законопроектът на АБВ, който беше внесен и дава тяхната визия как да се случи, очевидно няма как това да бъде функциониращ модел, нито пък постигаме целта. Това, което внасяме, е общият знаменател и има и компромис.

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че от партията няма да подкрепят самоцелни промени в Конституцията: Няма да подкрепим такива самоцелни промени в Kонституцията, чиято едничка цел е  овладяване на съдебната система, натиск върху съдебната система, опакован като реформа. Няма да подкрепим. Нито ще участваме като вносители, а след това ще изложим, когато има проект внесен, защото досега всичките разговори са върху листи, под които няма лични подписи.

Председателят на ДПС Лютви Местан обясни, че проблем остават мотивите към промените: Ако някой казва на ДПС – подкрепете Конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението, мисля, че е сбъркал адреса. Ние сме готови за разговори с мнозинството. Нямат консолидирана позиция. Точно вносителите трябва да ни убедят, че всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС.

Радан Кънев от Реформаторския блок беше категоричен: Съдебната реформа не зависи от ДПС. Те са политически представител на съдебната мафия. От БСП обаче зависи и дали БСП ще бъде отговорна към избирателите си, в голяма степен ще определи нейното политическо бъдеще.

Кънев заяви, че ако не бъде събрано достатъчно мнозинство за промени в Конституцията, съдебната реформа може да бъде направена и чрез промени в закона.

Румен Петков отново припомни позицията на АБВ, че решението за разделянето на Висшия съдебен съвет на две трябва да стане от Велико народно събрание: С тази промяна в Конституцията, за да бъде сменен ВСС, това означава от тук нататък да "отворим вратата" всяко Народно събрание да прави смени в Конституцията. Аз не забелязвам кой знае какъв интензитет от миналата седмица, когато ние много ясно си казахме аргументите. Тези аргументи почиват на солидна правна експертиза. Те не са политически, а са въпрос на правна експертиза.

За стартирането на процедурата за промяна са необходими 60 подписа. Според Атанас Атанасов от РБ вече са събрани над 100: Може би ще се изчакат и някои от другите групи да вземат решение, но процедурата започна. На Михаил Миков ежедневно трябва да му се задават въпроси. Той харесва ли работата на съдебната система? Румен Петков и професор Борисов на конкретните въпроси – те отговарят, ние не сме експерти в тази област, ама няма да подкрепим. Надявам се, че ще еволюират в процеса на работа.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че е удовлетворен от преговорите и повечето техни предложения за промени в Конституцията са били приети: Инициативата за внасянето на законопроекта е фактически на ГЕРБ и РБ. Мога да ви уверя, че от вчера за нас, специално ПФ, няма никаква новина. Ние разписахме още до обяд. Всички членове на групата подписахме законопроекта, а моят подпис е третият подред. Бяха приети нашите предложения, които направихме. Благодаря за конструктивния тон на преговорите! От наша гледна точка всичко върви нормално.

Вместо АБВ Българският демократичен център може да подкрепи  всички разумни предложения за промени в основния закон, заяви Красимира Ковачка: Изразяваме позицията ни, че сме една конструктивна опозиция и че всички предложения, които са държавнически, ще бъдат подкрепени от нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!