Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск посрещна българската правителствена делегация във Ватикана

| обновено на 23.05.15 в 18:15
Снимка: БГНЕС

Официална правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, беше посрещната от папа Франциск в библиотеката на Ватикана. Повече от 10 минути премиерът Борисов разговаря на четири очи с главата на Римокатолическата църква. След това последва аудиенция с българските депутати и министъра на културата Вежди Рашидов. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Делегацията подари на папата камък от гробницата на свети Иван Рилски.

Духовният дар е в специална хранителница от филигранно сребро, на която е изобразено Успението на светеца. Премиерът благодари на папата, че продължава традицията.

На всеки свети, свети празник - 24-ти май, да приема българска делегация. Никак не е лесно и много, много държавни глави в света чакат с години да ги приемат. Докато за България това е едно голямо предимство. А иначе си говорихме за бежанците, за огромния проблем на милиони хора по света, за това, което България прави. Високо се цени. Този миграционен натиск, който продължава и тук, по Средиземно море, и съответно вече по сухопътната граница на България. Това, че толкова много църкви, манастири, джамии се реконструират, обновяват или строят нови, каза Борисов.

Папа Франциск подари на премиера плакет, изобразяващ ангел на мира.

В случая отношението на папата е към целия български народ, към това изключително дело на светите ни братя Кирил и Методий, това, че сме дали писменост. Може би много народи сега щяха да имат друга религия, ако нямаше тази писменост. Тази година в делегацията поканих от всички парламентарни групи депутати, за да покажем единството на държавата, толерантността, етническата, че сме помъдряли, обясни премиерът.

Бойко Борисов беше приет и от държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин. На тази среща Борисов е помолил да разгледа Асеманиевото евангелие.

Ние искаме Ватикана да ни позволи да участваме с него в ЮНЕСКО, да остане във вечните паметници. Папата и главният кардинал ни обещаха да го проверят как стои като въпрос, допълни Борисов.

Утре българската делегация ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще вземе участие и в поклонение пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!