Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов проздрави от Рим всички българи с най-светлия празник - 24 май

| обновено на 24.05.15 в 13:35
Снимка: БГНЕС

Българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов присъства на молебена в църквата "Свети Павел" в Рим по повод днешният празник. Храмът е предоставен специално на българската общност преди една година. Днешното богослужение ще бъде отслужено от митрополит Антоний.

Българската делегация и специално министър-председателят подариха на храма "Свети Павел" специален подарък - одежди за свещеника и дякона, както и напрестолно евангелие с обков. На него е написана речта на богослужението на български eзик. Ето какво каза пред "Хоризонт" митрополит Антоний за днешни празник и за символите в него.

Ние се чувстваме радостни в този ден, че можем именно оттук да отправим нашата молитва на славянски език и да се помолим на Светите братя, на Бога, да благослови целия ни народ, за да запазим нашия език, нашата история, нашите традиции и да вървим бодро напред по стъпките на нашите братя Кирил и Методий. Църквата "Св.Апостол и Павел" е древна християнска светиня, защото тук вътре в самата църква има параклис, посветен на Свети Апостол Павел, където се предполага, че това е бил домът на Свети Апостол Павел, който е бил в своите римски окови. Тук е бил първият християнски център, защото мнозина са идвали да слушат неговата проповед. Ние сме щастливи, че можем да ползваме този храм в неделните дни, в съботните дни, когато има големи християнски празници, за да можем да оправим нашата молитва към Бога и пред Свети Апостол Павел.

След празничната литургия в църквата "Свети Павел" в Рим премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че е отправил молитва в страната ни да няма бедствия и аварии.

Да ни е честит на всички българи. Това ни е най-светлият празник. Да се гордеем, че имаме Светите братя Кирил и Методий. Още веднъж искам да благодаря на патриарха, на владиката на нашата православна църква, тъй като сме в Рим, да благодарим още веднъж на светия отец, а виждате в какъв храм, каква история... Тука преди 2000 години е окован Апостол Павел и това е голяма светиня за католическата църква, а именно тук са ни предоставили възможност събота и неделя нашата църква да прави своите ритуали. Още веднъж, не от куртоазия, а действително от истинска благодарност към папата и всички, които са помогнали.

На богослужението в българския храм е присъствал и Главата на македонската православна църква митрополит Стефан.

Премиерът съобщи още, че държавата ще отпусне 20 милиона лева за спешния ремонт на храма "Свети Александър Невски" в столицата. Първите 10 милиона ще бъдат дадени още тази година от държавния бюджет.

Министър-председателят ще вземе участие и в поклонение пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

Делегацията беше посрещната вчера от папа Франциск в библиотеката на Ватикана. Повече от 10 минути премиерът Борисов разговаря на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Последва аудиенция с българските депутати и министъра на културата Вежди Рашидов. Делегацията подари на папата камък от гробницата на Св. Иван Рилски. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняването и развитието на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Папа Франциск подари на премиера плакет, изобразяващ Ангел на мира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!