Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Лазаров оглави временната комисия за промени в Конституцията към НС

| обновено на 28.05.15 в 12:31
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за промени в Конституцията. Председател ще бъде Димитър Лазаров от ГЕРБ, негов заместник ще бъде шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Комисията ще се състои от 16 членове по двама от всяка група. Съставът беше одобрен със 118 гласа "за", четири "против" и 14 "въздържали". От "Атака" още не са решили освен Явор Нотев кой друг ще участва в комисията. Реформаторите бяха единствените, които предложиха и членове, и заместник-председател.

Въпреки предложението, което ГЕРБ отправиха към БСП зам.- председателят на парламента от левицата Янаки Стоилов да поеме ръководството на новото звено, социалистите отказаха и дори не предложиха Стоилов за член. Нейни представители в комисията ще бъдат Мая Манолова и Чавдар Георгиев.

Временна комисия за промени в Конституцията ще има седем дни, за да предложи правила за процедура по обсъждане и приемане на поправките в основния закон.


Депутатите решиха тя да бъде създадена само за няколко минути
. Те демонстрираха единодушие и за състава, и за начина ѝ на работа.

Цецка Цачева
обясни предложението комисията да е съставена на паритетен принцип:

Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство, без в него да се търси п
одкрепата и съдействието на народните представители от останалите парламентарни групи.

ДПС каза, че ще участва в работата на комисията. Четин Казак поиска решенията по докладите да се приемат не с обикновено мнозинство от присъстващи, а с мнозинство от членове:

Така ще е ясно, че всички решения, становища и доклади ще се приемат с един минимум представители на парламентарните групи и на политическите сили, който да гарантира широкото съгласие, за което всички ние говорим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!