Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДПС ще се срещнат с министъра на земеделието заради земеделските евросубсидии

Ферихан Ахмедова
Снимка: БГНЕС

От ДПС призоваха Министерството на земеделието да удължи до 15-и юни срока, в който земеделските производители могат да кандидатстват за европейска субсидия за очертаване на земеделските си площи. Утре е последният ден, в който по закон те могат да направят това.

ДПС ще се срещне с министъра на земеделието заради проблема. 

Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова коментира, че хиляди земеделци не са успели да изпълнят крайния срок заради затруднена работа на земеделските комисии и неадекватно избрания краен срок от Министерството на земеделието.

Две категории са засегнати от този казус - чакащи със заявени площи, но не успели да приключат заявленията си поради технически проблем от страна на Държавен фонд "Земеделие", и други, които изобщо не успяват да влязат в поземлените комисии, тъй като те обработват документите изключително бавно.

По закон от утре ще се налагат и санкции от 1% на ден от субсидиите.

Ферихан Ахмедова попита: 

Защо тази санкция да се поеме от земеделците, когато крайният срок не може да се спази поради причини, породени от администрацията на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие". Земеделците ще потърсят правата си с колективни съдебни искове срещу държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!