Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за референдумите обсъждат депутатите

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще обсъди промени в Закона за референдумите, предложени от различни политически сили. 

Поне основно образование да имат участниците в референдума, искат от "Атака". В мотивите си от партията обясняват, че наличието на образование ще е гаранция, че участниците ще осмислят предизборните платформи, а ще могат да използват и високотехнологични методи на гласуване. От "Атака" настояват и да бъде премахната долната граница за минимален брой гласове, според които се определя дали референдумът е действителен. Предлага се и за свикването на допитването да са необходими само 200 000, а не 500 000 подписа, както е сега. 

Сред предложенията са и Националното радио и Националната телевизия да осигурят равен достъп на всички гледни точки. От АБВ и РБ предлагат прагът за подписите за референдум да е 300 000. А валидността му да се определя по формула 40 процента плюс един глас от гражданите с избирателни права – т.е. фиксирана, а не в зависимост от избирателната активност. 

Реформаторите предлагат възможност следващо Народно събрание да се произнася по предложение за референдум, ако предишното не го е направило. 

От ГЕРБ предлагат в референдум да участват и българи зад граница. Друго тяхно предложение улеснява провеждането на референдум и избори на една дата – вариант, за който президентът настоява от дълго време, а наскоро даже обяви, че това може да се случи още тази есен с местните избори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!