Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Тридесет хиляди болни ще се лекуват от рак в София и Пловдив вместо в Истанбул, благодарение на два супермодерни апарата, съобщава "24 часа". От септември радиохирургията в столичната болница "Св. Иван Рилски" ще разполага с последния модел линеен ускорител. С него болните ще бъдат оперирани за сметка на Здравната каса и в пъти по-евтино, отколкото навън, твърди министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от вестника. Стойността на апаратурата е 10,5 милиона лева.

"Москов плаши с по-високи вноски пропусналите профилактичен преглед", пише "Сега" в челното си заглавие. Ако поредната идея на здравния министър се реализира, 2/3 от гражданите ще бъдат застрашени да плащат повече, четем във вестника.

"Сега санкцията е от 50 до 100 лева при първо неявяване и до 200 лева - при второ. Тя е записана в Закона за здравното осигуряване, но в никакви поднормативни актове не е ясно как се събира", отбелязва "Дума".

"Труд" добавя по темата предложението на здравния министър "да се отпусне свободен ден през годината, в който здравноосигуреният българин да мине задължителен профилактичен преглед".

"Таванът на пенсиите у нас скача от 840 на 910 лева", съобщава "Стандарт". "От 1-ви юли за близо 11 200 пенсионери ще падне ограничението на парите за старост. Все още обаче около 33 500 възрастни хора ще продължат да бъдат ощетявани, като получават по-ниски пенсии, отколкото показват изчисленията на НОИ", сочи вестникът.

"Монитор" съобщава за първи битов клиент, който се е "откачил" от енергото и от 1-ви юли ще се снабдява с ток от свободния пазар. Цената, която той ще плаща, ще бъде с 20 процента по-ниска спрямо сега действащите тарифи на ел. енергията на регулирания пазар. След скока на цените с 2-3 процента, който Комисията за енергийно и водно регулиране възнамерява да одобри от началото на следващия месец, икономията му ще се свие до 10 процента. Причината за изтъняване на разликата са елементите, които и след пълната либерализация на пазара ще се регулират от КЕВР. Това са цените за достъп и пренос през мрежата, както и таксата "задължения към обществото", с която се покриват преференциалните цени на ВЕИ централите, американските ТЕЦ-ове, топлофикациите и заводските централи.

"24 часа" помества поредния материал за бездействието на властите по отношение на опасността от наводнения. Заглавието е: "Една година от ада във варненския квартал "Аспарухово" асфалт има, укрепване на деретата - не".

Вестник "Сега" съобщава, че над пет хиляди строежа у нас са върху свлачищни райони. Строителството не е било съгласувано с регионалното министерство, което трябвало да издаде предписания за укрепване. Министерството предлага увеличаване на глобите за главните архитекти. За укрепване на всички свлачища в страната са необходими половин милиард лева, МРРБ разполага с милион и четиристотин хиляди годишно, отбелязва "Сега".

Васил Божков може да купи марката ЦСКА. Така той ще направи решителен ход за спасяване на клуба, твърди във водещия си материал вестник "Стандарт" и припомня, че марката бе заложена от предишните собственици на отбора за сумата от над 3,5 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!