Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев и Анибал Силва подписаха Програма за сътрудничество

Анибал Каваку Силва и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Засилването на търговското сътрудничество между България и Португалия беше сред темите, които президентът Росен Плевнелиев обсъди с португалския си колега Анибал Каваку Силва. В присъствието на двамата президенти беше подписана Програма за сътрудничество в областта на езика, образованието и науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване до 2018 година.

Двамата държавни глави се обединиха около позицията, че миграционният натиск в Европа заради кризите в Близкия изток и Африка налага спешни мерки на европейско ниво.

Аз съм абсолютно убеден, че европейските държави, въпреки техните различия, ще намерят начин да намерят общото решение. Дали това ще бъде формула, дали това ще бъдат конкретни квоти за всяка една от държавите, ще оставим на Европейския съвет буквално след няколко дни да вземе своето отговорно решение. Вероятно ще трябва да направим разликата между тези бежанци, които бягат от война. Същевременно обаче има и много сериозен натиск на нелегални, незаконни имигранти.

Португалия смята, че България е положила усилия да изпълни всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. Утре двамата президенти ще открият Българо-португалски бизнес форум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!