Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Проблемът с "Орландовци" е на първо място социален

Радан Кънев: Държавата е отговорна за проблемите с ромската общност

Валери Симеонов изключва всякакво политическо вмешателство

Валери Симеонов и Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Държавата носи отговорност за проблемите с ромската общност, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по повод ескалацията на напрежението в столичния квартал "Орландовци"

Има данни, че е организирано. Това е въпрос към ДАНС. Аз искрено се надявам, че те работят много активно по него. От много години в България с този огън си играят... Въпросът е, че държавата има своята отговорност да предотврати подобни искове, а това означава много сериозна превенция на престъпността в тези квартали и във всички населени места, защото проблемът е особено остър в най-бедните села със смесено население в България, по-остър, отколкото в гетата в големите градове.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изключи каквото и да е политическо вмешателство в разпалването на напрежение в "Орландовци":

Естествено, че няма никакво напрежение, политически провокирано. То човек няма как да си помисли такова нещо. Случаят е ясен, отново от един битов инцидент се разпалва етнически конфликт, той е разпален вече, той гори. Така че никой не може да вмени на когото и да било някакво политическо вмешателство, а още по-малко на Патриотичния фронт. Умишлено, както виждате, нито аз, нито колегата ми Каракачанов сме стъпили в Гърмен, няма и да стъпваме формално, но това не означава, че проблемите ги няма, проблемите ги има и те трябва да бъдат решени.

Има реална опасност конфликтът да се използва политически, посочи другият съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов:

Проблемът е много по-сериозен. Той не е само проблем с битовата престъпност. Защото на един огромен бум на раждаемостта в тези гета, възпроизводството на едно население, което остава неграмотно, трайно безработно. И проблемът става социално-етнически.

Проблемът с "Орландовци" е на първо място социален, каза лидерът на БСП Михаил Миков: Снимка

Общинската власт я няма. Гледах как изглеждат улиците на "Орландовци". Това тежко експонира големия проблем в София - лъскавия център и задния двор, с всичките проблеми, безработицата, лошата инфраструктура, невключването в образованието.

Според Миков ситуацията е свързана с мизерията, с отношенията между различните етноси, между различните социални групи, с упадъка на образоваността, с нетърпимостта между хората, породена от социалната диференциация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!