Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще обсъди проектозакон за предотвратяване на корупцията

Снимка: БГНЕС

Правителството ще обсъди на днешното си заседание проектозакон за предотвратяване на корупцията. Законът ще уреди детайлната проверка на имуществените декларации на висшите чиновници и нов единен антикорупционен орган Националното бюро за предотвратяване на корупцията. То ще обедини Комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, центъра БОРКОР и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. Бюрото ще се ръководи от директор и заместник-директор, които ще се назначават от президента по предложение на правителството.

Ще се разшири и обхватът на лицата, задължени да подават декларация. Това ще правят общински съветници, главни архитекти на общини, ректори на държавни ВУЗ-ове, управители, изпълнителни директори на лечебни заведения, финансирани с пари от Здравната каса, служителите в администрацията, на които са делегирани функции по вземане на решения във връзка с процедурите по възлагане на обществените поръчки. Ще се разшири и обхватът на декларираните обстоятелства. Ще се описват трудовите доходи, чуждото недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 5 хиляди лева, които лицето трайно ползва, както и обучение и пътувания извън страната, ако стойността им отново надхвърля 5 хиляди лева.

Ново за закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!