Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват полицейски служител заради расистко изказване по повод конфликта в "Орландовци"

Взети са превантивни мерки в някои от ромските махали, там полицейското присъствие е засилено

Снимка: БГНЕС

Извършва се дисциплинарна проверка срещу служител от Специалните полицейски сили към "Охранителна полиция", който чрез социалните мрежи разпространи расистко изказване по повод конфликта в столичния квартал "Орландовци". Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя потвърди, че вече са предприети превантивни мерки в някои от ромските махали, като там полицейското присъствие е засилено.

Бъчварова не уточни къде точно е засилено в момента полицейското присъствие, с цел да се избегне повторение на сблъсъка между българи и роми, такъв, какъвто стана в "Орландовци", но уточни, че капацитетът не позволява това да се направи навсякъде: 

Много е важно да премерим точната мярка според точното място.

Бъчварова обясни, че принципът на работа от страна на полицията е да няма специални мерки към една или друга група от участващите в конфликтите.

Мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо от това в кой квартал, махала, населено място живее, коментира Бъчварова и обясни, че, според нея, темата с ескалиращото на места напрежение между роми и българи не би трябвало да се обсъжда в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, защото не застрашава националната сигурност.

А на въпроса, кой си играе с огъня, тя отговори:

Не мога да ви кажа конкретно, не мога да ви кажа име, но фактът, че има един общ стил на организация, че има хора, които в един или друг случай се включват в тия прояви, означава, че има нещо, което стои извън конкретните случаи. Надявам се да разберем.

Румяна Бъчварова отново подчерта, че конфликтът в "Орландовци" е породен от битов инцидент, но не изключи и политическа намеса:

Сигурно крие и някои политически интереси, но предстои да се справим с тази ситуация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!