Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащането на осъвременените пенсии започва от 7-и юли

Снимка: Радио Видин

От 7-и юли започва изплащането на осъвременените с 1.9 на сто пенсии, информират от Националния осигурителен институт.  Считано от 1-ви юли, минималната пенсия за стаж и възраст е 157,44 лева, таванът на пенсиите е 910 лева.

Осъвременяването на пенсиите важи само за тези, отпуснати до 31-ви декември миналата година. Новите пенсионери от тази година ще чакат до юли 2016 година. Това сочи Чл. 100 от Кодекса за социалното осигуряване. Индексацията е върху действителния размер на определената пенсия, без да се взимат добавките към нея. Когато се получава повече от една пенсия за трудова дейност, осъвременяването се извършва за всяка една поотделно. При вдовишките добавки първо се преизчислява пенсията на починалия, след което се определя и размерът на добавката, уточняват от НОИ.

На индексация подлежат и пенсиите, свързани с нетрудова дейност - социалната за старост ще е 115,15 лева, персоналната - 103,64 лева, а добавката за чужда помощ малко над 86 лева.

За новите размери на пенсиите няма да се изготвят разпореждания. Екземпляр ще бъде прикрепен към пенсионните досиета и ще се предоставя при поискване.

В пощенските станции ще се обяви графикът за изплащането от 7-и до 20-и юли.  По банковите сметки на пенсионерите парите ще са налични на 7-и юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!