Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст

Снимка: БГНЕС

Няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст, а ще се търсят начини да се повишат доходите им чрез участието им на трудовия пазар. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Пенсионната реформа беше тема на работна закуска на министър Калфин с посланиците на страните-членки от Европейския съюз. Стана ясно, че за дипломатите представляват интерес промените в регулацията на частните пенсионни фондове, която ще се обсъжда през есента от парламента.

Вицепремиерът Ивайло Калфин беше категоричен, че вече отпуснати инвалидни пенсии няма да се спират. Целта е хората с увреждания да намират работа. Според него добрата формула е частично субсидирани работни места.

Това при всички случаи е по-добър вариант, отколкото сто процента субсидиране. С отпуснати инвалидни пенсии на хора, които са в трудоспособна възраст, няма да ги спираме, за да ги накараме да отиват на пазара на труда. Ще се опитаме да стимулираме интереса да бъдат наемани.

До утре вечер изтича срокът за внасяне на предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене в парламента. Вицепремиерът е чувал за идеята на Реформаторите, осигурените във втория стълб да бъдат разделени в две категории – такива, които през целия си трудов стаж са внасяли вноски в частните фондове и ще могат да местят парите, и останалите – със смесено осигуряване, за които местенето на средства да не е разрешено, но не я одобрява:

Това допълнително усложнява една система, която правим достатъчно сложна вече. Нека да видим предложенията. Според мен е по-добре да бъдат по-изчистени нещата. Тогава, когато даваме избор, не виждам нищо лошо в това нещо, още повече, че пенсионните фондове ще имат възможност да се докажат и мисля, че имат и аргументи, че те са добра инвестиция.

Калфин категорично отхвърли настояването на БСП, обезщетенията за майките да се обвържат с минималната заплата от следващата година. Като аргумент той посочи, че това ще спре нарастването на минималното възнаграждение, което е инструмент за справяне с бедността:

Сега започваме бюджетната процедура. Това, което ще търсим, без да си правим илюзии, че ще можем да разчитаме на удвояване на бюджета, в рамките на финансовия ресурс – повече справедливост и повече насочване, средствата към тези, които имат действително най-голяма нужда, хора с ниски доходи. В смисъл, трябва да се помага на хората, които са с ниски доходи.

Калфин убеждава колегите си министри от правителството от необходимостта да се повишават заплатите на социалните работници.

Няма да поема ангажимент, преди да намеря решение. Не е нормално да се държат на минимална работна заплата хора с 10-15 години стаж, които работят при тежки условия. За съжаление през последната година те са лъгани на два пъти, че ще им увеличават заплатите и това не се е случило, аз няма да го повторя.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" вицепремиерът Калфин каза още, че позицията на АБВ за съдебната реформа не е обвързана с подкрепата на други политически сили за пенсионните промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!