Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Павлова: Ще премахнем незаконните постройки в Гърмен, след като Общината настани някъде обитателите им

Снимка: БГНЕС

Държавата ще премахне незаконните постройки в квартал "Кремиковци“ в Гърмен, но след като Общината осигури временно настаняване на изведените семейства. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща с кмета на Общината, председателя на Общинския съвет и областния управител:

Премахването на останалите 102 незаконни постройки ще бъде по график, съобразен с графика на Общината, да осигури временно настаняване на хората с адресна регистрация в квартала, обясни министър Лиляна Павлова:

Общината, заедно с Общинския съвет, ще ни даде график кога ще настани съответните семейства, на които ще предложи жилища - такъв, какъвто е ангажиментът на Общината. Те настаняват или, съответно, им предлагат и те отказват. Тогава се преминава към принудителното премахване, ако те откажат да се настанят в предложеното им жилище. От там нататък решението е тяхно.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова отново повтори, че проблемът е от 1997-а година и оттогава насам само се заплита. За това ще разчита на подкрепа:

На съветниците от страна на Общинския съвет и от жителите на село Гърмен, които протестират, да разберат, колко е сложна ситуацията. Жителите, на които трябва да подсигурим подслон, са много. Ние ще търсим къщи под наем, или ако има желаещи жители от съседните села, които да предоставят безвъзмездно на тези хора, там да бъдат настанени временно.

Първото нещо, което трябва да направи кметът, е да поиска от Общинския съвет, той да разреши промяна в статута на земеделската общинска земя и да я регулира. След което, на терена ще може да се строи законно, обясни Павлова:

След като е регулирана тази земя, се предоставя на всеки един жител на община Гърмен, за да може да му бъде предоставено право на строеж и законно да строи на нея. Действията на държавните институции не трябва да бъдат използвани за предизборна кампания или всяване на етническо напрежение. Всичко друго са опити за ескалация на напрежението, което се прави изкуствено, и ние ще направим необходимото, за да не го допуснем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!