Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново ще има задължителна дезинфекиця на ГКПП Капитан Андреево

Снимка: архив

Агенцията по храните отново въведе задължителна дезинфекция на преминаващите през граничния пункт Капитан Андреево превозни средства. Целта е да се намали рискът от пренасяне на зараза по животните от съседна Турция. Извършването на дезинфекция е една от мерките за биосигурност, аргументират се от Агенцията и припомнят, че от началото на годината дезинфекцията беше спряна, но след избухването на заразни болести в Турция в близост до нашата граница се налага подновяването й.

Превозвачите обаче изразяват съмнения, че става дума за събиране на такси в полза на частна фирма.

Считаме, че в Турция няма обстановка, която да налага въвеждането отново на тази дезинфекция. Сигналът, който е подаден е от страната на фирмата, която извършва оперативната работа на този пункт, казва Койчо Русев от транспортната камара.

Скандал с това, че частна фирма събира таксите, избухва не за пръв път. Заради това и местата за дезинфекция бяха наречени "Златен гьол".

Според Агенцията по храните е по-изгодно фирма да се занимава с това, а част от парите влизат в държавния бюджет. Превозвачите се съмняват в целесъобразността на дезинфекцията: 

През граничната бразда преминават стотици мигранти и хиляди животни, които никой не ги дезинфекцира, никой не ги проверява... Да дезинфекцираш гумите на автомобила, които в тая горещина, вътре в самата гума, температурите са стотици градуси, и не е възможно да оцелее каквото и да било - това е повече от съмнително.

За дезинфекция настояват и животновъдите, и Европейската комисия, припомнят от агроведомството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!