Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Контролът на бензиностанциите ще бъде повишен драстично

| обновено на 19.08.15 в 14:38
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде срок на Комисията за защита на конкуренцията до петък да излезе със становище има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната. Ще бъдат предприети още спешни мерки за затягане на контрола на търговията с горива, тъй като проверката в края на миналата седмица е установила сериозни нарушения. В началото на правителственото заседание премиерът изнесе фрапиращи данни за качеството на бензина у нас.
Съвместната проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция "Митници" е установила, че голяма част от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани, като на много газоколонки в големите търговски обекти и вериги знаците от метрологичния контрол са поставени така, че могат да бъдат премахнати. Премиерът Борисов заяви, че контролът ще бъде повишен драстично:
На бензиностанции, където 40 процента от горивото всъщност е терпентин. Наличието на сяра да не говорим. Така ли, затова ли плащам, така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те се вадят и се слагат без изобщо да нарушават пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. И затова се отчита в най-големия пик на разход на горива се оказва, че харчим по-малко гориво. Денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Ако трябва заместник министрите, министърът, отивате от пломба на пломба, вие ще я гледате.
Така до момента 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин са запорирани в петролните бази на държавата, коментира финансовият министър Владислав Горанов, като така при продажбата на дребно се ощетява бюджетът и крайните потребители. Има и разминаване между физическия обем на горивата и отчетения обмен на колонките. Премиерът е недоволен, че има и две агенции към Министерството на икономиката, които са отговорни за контрола по горивата, а ефектът от тяхната работа е съмнителен. 
Бойко Борисов коментира и последния случай, при който бе заловен от полицията крадец на автомобили с три европейски заповеди за арест и поиска също доклад от министъра на правосъдието как се пазят хората под домашен арест, и заяви:
Това очакват хората - когато е хванат, крадецът да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!