Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: Няма военно решение на миграционната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма военно решение на миграционната криза, заяви по време на посещението си в Люксембург генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След срещата си с премиера Кзавие Бетел той отговори на въпрос дали Алиансът може да съдейства на ЕС за справяне с бежанците през Средиземно море:

Това, което прави НАТО, е да съдейства на партньорите в Близкия изток, Северна Африка и Афганистан. Опитваме се да им помогнем да се справят с корените на миграционната криза. Като се борим с тероризма и стабилизираме южните държави, ние помагаме в тази посока, без винаги непременно да пращаме много войски. Но непосредствените последици от миграцията в Европа са работа на ЕС и са повече в сферата на полицията и службите за сигурност, а не на НАТО.

Ръководителят на НАТО ще присъства на неформална вечеря с министрите на отбраната на ЕС, които утре ще заседават в Люксембург. Той съобщи, че Алиансът разработва нова програма за разузнавателни безпилотни самолети – така наречените "дронове":

Ще разположим нови дронове в Сицилия. Това е нова, много важна военна способност. Нуждаем се от тази ключова технология, за да събираме повече информация и да гарантираме сигурността на нашите войници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!