Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха правилата за предлагане, изслушване и избор на инспектори към ВСС

| обновено на 18.09.15 в 10:09
Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха процедурни правила за предлагане, изслушване и избор на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Предложенията за кандидатите за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет ще се правят от или чрез народните представители до правната комисия в Народното събрание в следващите 17 дни. Всеки кандидат трябва да представи концепция за работата си като инспектор, декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото.

След редакционно предложение, направено от Реформаторския блок и подкрепено от ГЕРБ, беше прието към критериите за избор да се добави и предварителна проверка на кандидатите за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложенията и документите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Народното събрание. Процедурата по изслушването на кандидат-инспекторите ще се проведе на открито заседание на Комисията по правни въпроси, като членовете на комисията ще имат право да задават въпроси.

В деня на избора в пленарната зала ще се проведе разискване, като гласуването ще е поотделно за всеки кандидат.

Инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет се избират с мнозинство две трети от народните представители за срок от четири години.

Публичната процедура за избор се налага поради изтичане на мандата на инспекторите в Инспектората.

В рамките на парламентарния контрол ще отговарят четирима министри. Божидар Лукарски ще представи стратегия за нормализиране цените на горивата и тяхното отражение върху българската икономика в отговор на питане на депутата от АБВ Светослав Белемезов. На депутатски въпроси ще отговарят още министърът на отбраната - Николай Ненчев, на образованието - Тодор Танев и на земеделието и храните - Десислава Танева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!