Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Полагаме всички усилия да има коледни добавки за най-бедните пенсионери

В началото на 2016 г. ще има увеличение на учителските заплати

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС
Финансовото министерство допуска да има коледни добавки за възрастните хора с най-ниски пенсии. Социалният министър Ивайло Калфин вече поиска 50 милиона лева, а финансовият министър Владислав Горанов каза:

Както върви, мисля, че ще можем да си го позволим. Полагаме всички усилия, това, което направихме в края на миналата година, пролетта за Великден, да успеем и то с подобен мащаб да го направим и за Коледа за най-бедните пенсионери.

С голяма категоричност Владислав Горанов посочи, че от догодина ще има увеличение на учителските заплати. А обещаните до края на годината 20 милиона лева ще бъдат дадени за бонуси.

Отговорът към учителското съсловие, да, тези 20 милиона ще стигнат за тях като възнаграждения, а от първи януари следващата година със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Това решение ще бъде материализирано с годишния закон за бюджета, където сме предвидили още на този етап на разработка на значителен ръст на разходите за средно образование. Съвсем скоро ще разберем и с колко. Аз избягвам да говоря предварително преди сметките, които правим, да бъдат утвърдени.

Горанов очаква бежанската вълна да донесе напрежение в бюджетите на отговорните институции:

Има преки и косвени ефекти. Постоянното ангажиране на хиляди служители от системата на МВР, Гранична полиция, жандармерия, включването на армията, са ресурси, които в нормална обстановка нямаше да бъдат толкова интензивно натоварени. За съжаление прогнозите на премиера ще се окажат твърде оптимистични, защото аз не виждам краткосрочно решаване на този проблем. Тоест и в следващите бюджети ще имаме натиск от този голям хуманитарен проблем, пред който Европа се изправя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!