Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с нови правила за защита на личните данни в интернет

ЕС обеща да се заеме с нови правила за защита на личните данни в интернет, след съдебно решение срещу социалната мрежа Фейсбук и разузнавателните служби на САЩ. След подадена жалба в резултат на разкритията на бившия американски агент Едуард Сноудън Съдът на Европейския съюз отмени решение на Еврокомисията, което твърдеше, че САЩ гарантират достатъчна степен на защита на личните данни на гражданите. Всеки европеец, който има интернет профил в социалната мрежа Фейсбук, автоматично позволява неговите снимки и всяка друга информация да се прехвърлят  върху разположени на територията на САЩ сървъри.

Когато дезертиралият агент Едуард Сноудън обяви, че американското разузнаване и Националната агенция за сигурност масово складират тези лични данни без достатъчен контрол, един австрийски потребител на Фейсбук подава жалба в Ирландия, където е дъщерното дружество на американската интернет фирма. Тя е отхвърлена, с мотива, че според Еврокомисията, САЩ гарантират достатъчна степен на защита на прехвърляните данни в рамките на т.нар. „сфера на неприкосновеност на личния живот“.

Съдът в Люксембург обаче днес обяви точно обратното и на практика отмени подписаното със САЩ споразумение през 2000г. То позволяваше лесно и законно обработване на интернет данни от над 4 хиляди американски софтуерни фирми на територията на Европа сред които гиганти като Гугъл и Амазон.

В реакция ротационното председателство на ЕС от Люксембург обеща да работи за реформа на защитата на личните данни до края на годината. От своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че Брюксел ще търси заедно с Вашингтон алтернативни решения, които да гарантират безопасен трансфер на данни:

Още предишният състав на Европейската Комисия започна преговори през октомври 2013г. за нов договор със САЩ.  Причината бяха именно опасенията, че европейските данни не са защитени от разследванията на американските служби за сигурност. Имаме 2 приоритета – да гарантираме адекватна защита на гражданите и да продължим безпроблемния трансатлантически трансфер на данни, който е в сърцевината на нашата икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!