Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици студенти протестират пред парламента срещу Волен Сидеров

| обновено на 26.10.15 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Стотици студенти от НАТФИЗ се събраха на мирен протест в пространството между храм-паметника "Александър Невски" и парламента с настояване за сваляване на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Те искат да бъдат оставени на спокойствие да учат и да творят в България.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев заяви:

Тази вечер ще поискаме сваляне на имунитета на господин Сидеров, господин Чуколов и всички депутати, които присъстваха на тези хулигански прояви от тяхна страна към студентите, а и нарушаване на автономията на едно висше учебно заведение по Закона за висшето учебно образование, след което да се пристъпи към търсене на наказателна отговорност за всички, които създадоха тези безредици, защото това е умишлено създаване на безредици. Вече са се задействали институциите и Народното събрание, най-вече за провеждане на консултации, за отмяната на члена, който визира имунитет на всички народни представители извън сградата на Народното събрание. Защото в НС те трябва да имат имунитет, трябва да могат да гласуват под имунитет, да се изказват под имунитет, но извън сградата на НС те нямат нужда от имунитет.


Масирано присъствие на служители на реда има около Народното събрание. Сили на жандармерията са разположени около сградата на Българската академия на науките, както и в градинката до Софийския университет, пожарни коли и автобуси с полицаи са паркирани и пред храм-паметника "Александър Невски". 

Началото на студентския протест е насрочено за 17.30 часа. 

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да бъде разрешено задържането на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов заради нахлуването им в сградата на НАТФИЗ в петък и миналата нощ. От ГЕРБ също осъдиха поведението на Сидеров и предложиха частично отпадане на депутатския му имунитет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!