Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите партии – "за" и "против" актуализацията на тазгодишния бюджет и Бюджет 2016

БСП обяви, че няма да подкрепи актуализацията на тазгодишния бюджет и бюджета за догодина поради опасност от задлъжняване на страната по гръцки сценарий. В декларация в парламента Румен Гечев посочи:

В този проект пише черно на бяло, че в края на 2018 година фискалният резерв може да слезе до 4,5 милиарда лева. Само за 2016 година правителството на господин Борисов е заложило тегленето на нов колосален дълг от 5,3 милиарда лева. Това е първата голяма стъпка от усвояването на зашеметяващия общ държавен заем от 16 милиарда лева за следващите три години. Предложеното от вносителите затягане на коланите и дългово заробване не води до намаляване на разликите със средните икономически показатели на ЕС. Управляващите заявяват, че ще засилват данъчната, а в това и дълговата тежест върху най-бедните и преобладаващата част от средната класа. По същество се предлагат малко повече трохи за няколко министерства, има орязване на и без това оскъдните средства за образование и наука. Бюджет 2015 се оказва сбъркан и това ще ни струва нов милиарден разход до края на годината и то заради провалени административни реформи.

Мартин Димитров от Реформаторския блок припомни, че предишното правителство също е взело заем. Димитров посочи, че при дебатите в бюджета за 2016 ще бъде обсъдена отмяна на плоския данък:

Ако искаме стабилност на държавата, финансите и данъците, плоският данък не следва да бъде пипан и не следва да бъде променян. Когато се взима нов заем за връщане на стар заем, това не води до увеличаване на общата задлъжняемост и с това също не трябва да се спекулира. Административната реформа, ако има едно нещо в цялото изказване на БСП, едно нещо, което да не е за вуду изкривяване на истината, това е, че административната реформа трябва да бъде завършена във вида, в който я предложихме и поискахме, казахме десет процента намаление на административните разходи. Вие, като шофирахте колата, ние сега я отваряме. Трябва да кажете благодаря, че замитате след нас и решавате проблемите на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!