Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Постигнахме целта си – елиминиране на стратегията за "отслабване и измитане" на ДПС

Снимка: БГНЕС

ДПС е трета политическа сила след балотажа, но втора при еднопартийните листи, обяви лидерът на движението Лютви Местан. Според него за партията не е подаден нито един корпоративен глас и убедително се запазва присъствието на ДПС:

ДПС постигна целта си елиминиране на стратегията за отслабване на ДПС и за измитане категорично провали тази стратегия на политическите ни опоненти. Имаме 33 кметове, избрани с еднопартийни листи, още шест коалиционни, за които имаме абсолютни основания. ДПС и в количествено отношение съхранява и разширява позициите си в местното самоуправление. Имаме чувствителен ръст по отношение на общия брой съветници в сравнение с 2011 година от 700 с близо 100 съветници повече.


Местан  отчете и неуспехите в кампанията:

Няколко традиционни за нас общини Гърмен, Исперих и Кубрат.Загубихме и Котел. Нашата сила е в това, че можем да изричаме и неуспехите.

Според него, загубите са доказали, че митът за вързания избирател на ДПС е разбит:
И след тези избори никой няма право да обижда големият избирател на ДПС, че едва ли не е вързан и гласува по команда.


Лютви Местан изтъкна, че големият проблем на тези избори е в недействителните бюлетини: 

Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас, ръководствата на партиите. Лошата новина за нашите опоненти е, че ние ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващи избори били те парламентарни или местни, ще разгърнем огромна по мащабите си обучителна кампания, далеч преди местните избори. Това ще бъде една от основните задачи пред структурите на ДПС.


Лидерът на ДПС посъветва останалите политически сили внимателно да четат данните от вота на избирателите и на двата тура на местните избори и да не се правят  неточни интерпретации, защото критериите за спечелен вот са получените гласове, спечелените кметски места по общини, разпределението  на местата за общински съветници и ролята на чисто партийните листи от първия тур.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!